2010-2011 Eğitim Ve Öğretim Yılı Özürlü Öğrenciler Birimi Toplantı Tutanağı

TOPLANTI TARİHİ   :    22.03.2010

TOPLANTI SAATİ     :    14:00

TOPLANTIYA KATILANLAR  : ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ KOMİSYON ÜYELERİ

Sınavlarda engelli öğrencilere ek süre verilmesi sağlanmalı ve gözetmenlere bu konuda bilgi verilmeli gerekirse sınav mevzuatında değişiklik yapılmalı.Amaç “yasal ayrıcalık yanında,vicdanen ayrıcalıkta” verilmeli.
            Örnek:ÖSYM sınavlarda ek süre veriyor.

Fırsat eşitliği verilmeli,engelli öğrenciye acıyarak değil özverili olarak önlerindeki engelleri açmalıyız.Açık olan yolda kendi yönlerini rahatlıkla tayin edebilirler.

Gönüllü Hocalarımızı birime dahil etmeliyiz.Ancak gönüllü olarak çalışılırsa bir ilerleme katedilir.

Yapılan çalışmalar en ağır bedensel özürlü düşünülerek uygun hale getirilmeli bu aşamada normal özürlü kolaylıkla istifade edecektir.

Yapısal çalışmalar için bir “YÖNERGE” hazırlanmalı ve senatodan geçmesi sağlanmalı ancak bu durumda bağış ile yapılan binalara müdahale etme şansı olacaktır.
Örnek: Yeni yapılan Yemekhaneye müdahale edilemiyor.

Özellikle Kampüs içinde yapılan yeni binalar, engelliler için uygun durumda inşası sağlanmalı.

Hizmet içi eğitim hayata geçirilmeli.

Engellilerin yararlanabileceği şekilde teknik donanımlar hayata geçirilmesi için biraz daha hız verilmeli.Bilgisayar,Web sitesi gibi teknolojik hizmetler.

Fakülteler ve Yüksekokullar tek tek gezilerek sorunlar yerinde tespit edilmeli.Engelli öğrencilerin ulaşımdan nasıl istifade ettiği araştırılmalı bunun için radikal kararlar alınmalı.

Ulaşım sorunun çözüm noktasında gerekirse belediye ile iş birliği yapılmalı.Durak-
larda ve inip binmelerde neler yapılması açısından fikir birliği edilmeli.

Ortopedik özürlüler için araç temin edilmeli (tekerlekli sandalye vs.)

Engelli öğrencileri hayatın içine çekip,tüketen değil üreten konuma gelmelerini sağlamalıyız.
Örnek: Televizyon proğramı sunmaları sağlanmalı ya da yeteneksel kurslar verilmeli vs.gibi.

Mimar konusunda ciddi sıkıntı var bu durumu aşmak için gerekirse Üniversite dışından bir mimar ile çalışma sağlanmalı.

Mimari değişimler için fizibilite çalışması yapılıp buna göre bütçe ayrılması sağlanmalı.Yapılan proje DPT’na sunulsa bütçe ayrılabilir.

Bilgi İşlem,Özürlü Daire Başkanlığı ve Rektör Yardımcıları bu konu hakkında fazla ilgili değiller,dikkatlerini bu konuya çekmeleri sağlanmalı.

Sabancı Kültür Sitesindeki kalan iki eksiğin kısa sürede tamamlanması için hız verilmeli.
2.kata ve sahneye çıkış yerlerinin düzenlenmesi.

Yeni Yemekhane,Yeni Kongre Merkezi ve Ersem gezilecek.Eksiklikleri yerinde tespit edilecek.

Gerekirse Engelli Okulları ve Huzur Evleri gezilip yapılan çalışmaların neler olduğu yerinde görülüp örnekleme yapılanabilinir.Böylece kurumlar nasıl yapılanmış ve bu süreçte, yapacağımız çalışmaya uyarlanabilir.

Hasta yatakları özürlüler için uygun hale getirilmeli özellikle ortopedik özürlüler dikkate alınarak düzenlenmeli.

Engellilerin ayrıca kullandığı cihaz ve aletler tespit edilip öğrenilmeli bu sayede hangi engellinin ne gibi aletten istifade ettiği bilinmiş olup bu sayede çalışmalarımıza daha sağlıklı kararlar alıp işlemesini sağlayabiliriz.

Gerekirse Gelişmiş Ülkelerin yapmış oldukları çalışmalar araştırılıp çeşitli kollardan yararlanabiliriz.

25 Mart 2010 tarihinde engelli öğrenci ve personel yemeğinde,hazırlanan bilgi paylaşım formu bire bir görüşülerek doldurulacak bu amaç ile engellilerle daha yakından diyalog kurulup sorun ve sıkıntılar birinci ağızdan öğrenilecek.Çözüm için bilgi ve düşüncelerinede baş vurulacak.
            Yemekteki diğer bir gaye ise onlar ile ilgilenildiği ve değer verildiğinin hissini uyandırmak.