2010-2011 Eğitim Ve Öğretim Yılı Özürlü Öğrenciler Birimi Toplantı Tutanağı
TOPLANTI YERİ       :    SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI

TOPLANTI TARİHİ   :    07.10.2010

TOPLANTI SAATİ     :    14:00

TOPLANTI KONUSU:               BİLİŞİM 2010 ÖZÜRLÜLER TOPLANTISI ÇALIŞMALARI HAKKINDA BİLGİLENDİRME VE ÖZÜRLÜ ÖĞRENCİ BİRİMİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI

TOPLANTIYA KATILANLAR  : ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ KOMİSYON ÜYELERİ

GENEL SUNUM

Bilişim 2010 toplantısından yapılan çalışmalar ve gözlemlerimiz paylaşıldı.Ulaşımsal çalışmalar paylaşıldı.Kişisel gayret ve çabaları ile bazı akademisyenlerin (Prf.Dr.Yusuf Kemaloğlu) çalışmaları dile getirildi.YÖK tarafından bu katılıma ehemmiyet verildiği ve üst düzey bazda katılım sağlandığı (YÖK Üyesi Prf.Dr.Ali Ekrem Özkul) anlatıldı.Sosyal (Van/Taşlıçay Kaymakamı) ve sanatsal (Tiyatro sanatçısı ve yönetmeni Kemal Başar) çalışmalarında bu konuda titizlikle durulduğu hatta yapılan çalışmalarından dolayı ödüle layık görüldüğü paylaşıldı.
Özel bir firmanın(Dikte.Net) özellikle sağır ve dilsizler için geliştirdiği proğram hakkından bilgi verildi.
            Bunlara ilaveten YÖK tarafından birimimizce istenen çalışmaların yapılması ve üniversitemizdeki fakülte/yüksekokulların özürlü öğrencilere yönelik çalışmalarını yönlendirmek adına özürlü öğrenci komisyonu kurulması görüşüldü.Ayrıca belediyeler ile iletişime geçilmesi gerekliliğinin altı bir kez daha çizildi.

TOPLANTI SONUCU ALINAN KARARLAR:

1-Özürlü Öğrenci Birimine Eklenecek Başkanlıklar

Kütüphane Daire Başkanlığı
            Yapı İşleri Daire Başkanlığı
            Strateji Daire Başkanlığı
Başka birim ve daire başkanlıklarda şartlar ve durumlara göre bunlara ilaveten eklenebilir.

2-Fakülte/Yüksekokullarda Özürlü Öğrenci Komisyonlarının Kurulması

Bu amaçla fakülte/yüksekokullarda okuyan özürlü öğrenciler hakkında yapılması gerekenler daha hızlı bir şekilde sağlanacak.Ayrıca bu bölümlerin kendi özürlü öğrencilerinin farkındalıkları sağlanmış olacak.
Bu Komisyonun kurulması için Resmi Gazetede yayınlanan karar ile birlikte Rektör/Rektör Yardımcıları/Genel Sekreterlik ile görüşme yapılması uygun görüldü.

3-Özürlü Öğrenci Birimi İçin Bütçe Oluşturulması

Resmi Gazetede yayınlanan karar ile birlikte SKSDB Metin Bey,   Rektör/Rektör Yardımcıları/Genel Sekreterlik ile görüşme yaparak senatodan geçmesini sağlayacak.

4-Tiyatro Haftasında Özürlüler Adına Yapılan Oyunun Gösterilmesi Sağlanacak

Şubat 2011 tarihinin son haftasında(22 Şubat 2011) Metin Bey “Gözlerimin Ardındaki Çocuk” adlı tiyatro oyunu için hatırlatılacak.
Bu oyunun gösterilmesi için tiyatro oyuncusu ve yönetmen Kemal BAŞAR ile iletişime geçilecek.

5-Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile  Görüşme Yapılacak

Bu görüşmenin amacı,üniversite içinde trafik ışıklarının görme engelliler için sesli hale getirilmesi.İstanbul Büyükşehir Belediyesinin özürlü vatandaşlar için uyguladığı “Akıllı Durak” modelinin paylaşılması.
Özürlü vatandaşın ailesinin refakatçi kartının verilmesindeki ufak sorunların giderilmesi.
Örnek:Hürrem Yelen adlı öğrencinin raporu %70 (daha önce %76) olmasına rağmen annesine refakatçi kartı verilmemiş.Nedeni refakatçi kartının verilebilmesi için özürlünün %85 oranında rapora sahip olması gerektiği vurgulanmış.
Özürlü Öğrencinin Durumu:
Ortopedik özürlü,ayaklarında topallama ve aksama var
Gözleri iyi göremiyor
Genel hali ; bazı durumlarda refakatçi gerekiyor (merdivenlerde,kalabalıklarda vs.)

6-Özürlü Öğrenciler Biriminin Web Sitesinin Hızlı Bir Şekilde Hayata Geçirilmesi sağlanacak

7-Özürlü Öğrencilerin Yemek Bursu/Parasal Burs Konusunda Öncelik Sağlanacak

8-Özürlü Burslarını Alanlar ile İlgili Dosya Oluşturulacak