2010-2011 Eğitim ve Öğretim Yılı Engelli Öğrenci Birimi Toplantı Tutanağı

TOPLANTI TARİHİ   :    11.03.2010

TOPLANTI SAATİ     :   15:00

TOPLANTIYA KATILANLAR  : ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ KOMİSYON ÜYELERİ

Bugün ki toplantının amaç ve gayesi engelli öğrencilerin ne gibi sorunlar ile karşılaştıklarının yerinde tespitini yapıp, bu sorunları önceliklerine göre ana başlıklar altında sıralayarak kısa vade de acil önlem eylem planı uygulamaktır.

A-Ortak Kullanım Alanları

B-Yollar ve Düzergahlar

C-Okullar

A- ORTAK KULLANIM ALANLARI

1-YEMEKHANELER

• Personel Yemekhanesi
  • Yapılması gerekenler aşağıda belirtilmiştir.
  • Rampa; giriş kısmına
  • Asansör; özellikle görme engelliler için kabartma düğme konulmalı
  • Lavabo ve tuvalet;engellilere uygun hale getirilmeli
  • Kartlı Geçişler; engellilere uygun hale getirilmeli,görme engelli için turnikeye kabartmalı tuş konulup yönünü kolay tespit etmesini kolaylaştırmalı ve turnikeli geçişlerde engellilere ait yer ayarlanmalı
  • Merkezi Personel Yemekhanesi
  • Lavabo ve tuvalet
  • Turnike; engelliler için uygun hale getirilmeli
  • Merkezi Öğrenci Yemekhanesi
  • Rampa (merdivenler çok yüksek olduğundan rampa yapılması uygun olmayabilir.)
  • Lavabo ve Tuvalet
  • Asönsör; görme engelliler için kabartma düğme konulmalı
  • Turnike; engelliler için uygun hale getirilmeli

2-KÜTÜPHANE

• Bilgisayar;görme engelliler için uygun donanımlı bilgisayar sistemi.
  • Lavabo ve Tuvalet
  • Asönsör ; mevcut olan asansörden engelli öğrencilerin kullanılması sağlanacak, ayrıca görme engelliler için kabartma yapılacak.
  • Localar; engelliler için daha kullanışlı ve uygun hale getirilecek

Not: Rampa ve asansör mevcuttur.

3-SPOR TESİSLERİ

• Halı Saha; çevresi ve girişi engelli öğrencilerce kullanılabilir hale getirilmeli
  • Rampa
  • Trübün; Süleyman Demirel ve Besyo trübünlerine engellilerin çıkışı için uygun hale getirilmeli.

4-KÜLTÜR TESİSLERİ

• Sahne Asansörü (Sabancı Kültür Sitesi)
  • Cafeterya;2.kata çıkış için asansör (Sabancı Kültür Sitesi)

Not: Yeni yapılan kongre salonun engellilerin kullanabileceği hale getirilmesi için bizzat takip edilmeli.

Sabancı Kültür Sitesindeki rampanın kenarına korkuluk yapılması için yetkili merciler ile görüşülmeli.

5-MEDİKO SOSYAL

• Rampa
  • Asansör; Özellikle 2.katta Özürlü Klübü kurulacağından yapılması, ayrıca görme engelliler için kabartma yapılmalı.

6-GİYİM MERKEZİ

• Rampa
  • Lavabo ve Tuvalet (ek bina yapılınca)

7-İBADETHANELER

• Rampa ya da Asansör
  • Tuvalet ve Abdesthane
  • Cami içinde giriş kapı ağzı düzeltilmeli

8-BANKALAR

• Rampa; yoldan kaldırıma geçişi kolaylaştırmak için
  • Banka Eşiği;tekerlekli sandalye kullanan engelli için eşiğin düzgün bir hale getirilmeli

B- YOLLAR VE DÜZERGAHLAR

1-MERKEZİ DURAK

• Sesli Durak;en azından bir durağın olması sağlanmalı ya da bu duraktan engelli öğrencinin önce yolcu alınması sağlanmalı.

Yukarıda yapılan çalışmaların ana gayesi öncelikle engelli öğrencilerimizin daha rahat bir halde eğitimini yapabilmelerini sağlamaktır.Buna bağlı olarak engelli personellerimizinde ihtiyaçlarına cevap vermektir.Bütün bunlara bağlı olarak Üniversitemiz konumu ve önemi açısından dışarıdan da vatandaşlar tarafından talep edildiğinden engelli ve yaşlı vatandaşları- mızında bu hizmetlerden yararlanmalarına olanak sağlamaktır..

YAPILMASI GEREKEN DİĞER ÇALIŞMALAR

• Engelli öğrenciler ve engelli personellerle daha iyi bir iletişim kurmak ve daha iyi tanımak için yemek daveti tertiplemek.
  • Engelli öğrencilere yönelik hazırlanan anket formu çalışmasının, engelli personellerimiz içinde uyarlanacak.Hazırlanan bu anket kurumlara en kısa sürede gönderilecek.
  • Engelli öğrenci Külubu kurulmalı
  • Engelli öğrenciler ile sağlıklı iletişim kurabilmek için daha etkin bir bilgi sistemi kurulmalı

ÖRNEK: Obis sistemi veya anket çalışması gibi.