Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası
Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası

Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası finalinde mücadele eden Sümeyye Boyacı dünya ikincisi oldu. İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen şampiyonada, Sümeyye Boyacı, Sevilay Öztürk ve Beytullah Eroğlu, 50 metre sırtüstü finallerinde mücadele etti. Kadınlarda milli yüzücü Sümeyye Boyacı 44.74'lük derecesiyle gümüş madalyanın sahibi olurken, aynı yarışta mücadele eden Sevilay Öztürk ise 50.54'lük derecesiyle sekizinci sırada yer aldı. Erkeklerde Türkiye'yi temsil eden Beytullah Eroğlu, 50 metre sırtüstünde 39.84'lük derecesiyle yarışı altıncı sırada tamamladı.

SÜMEYYE BOYACI KİMDİR? Sümeyye Boyacı 5 Şubat 2003, Eskişehir'de dünyaya geldi. S5 engelli sınıfında; serbest, sırtüstü ve kelebekleme dallarında yarışmaktadır. 2016 Yaz Paralimpik Oyunları'nda yarışan Boyacı, 2018 Avrupa Paralimpik Yüzme Şampiyonası'nda 50 m sırtüstü S5 kategorisinde altın madalya kazanmıştır. Kendi ifadelerine göre, "gittiği bir akvaryumda gördüğü balıkların kolları olmadan yüzebilmesinden etkilenerek", 2008 yılında yüzmeye başladı. 2013'te, antrenör Mehmet Bayrak ile çalışmaya başladı. Haziran 2016'da, Berlin'de düzenlenen ve kariyerinin ilk uluslararası yarışı olan 30. Uluslararası Alman Şampiyonası'nda mücadele etti.50 m sırtüstü gençler B S5 kategorisinde altın madalyanın sahibi olan Boyacı; 100 m kurbağalama S6, 50 m serbest S5 ve 50 m kelebek S5 kategorilerinde ise serilerde elendi. Rio de Janeiro'da düzenlenen 2016 Yaz Paralimpik Oyunları'ndaki 50 m sırtüstü S5 kategorisinde 8. sırada yer aldı. Ertesi yıl, Ligurya'nın ev sahipliği yaptığı Avrupa Paralimpik Gençlik Oyunları'ndaki 50 m sırtüstü S1-5 kategorisinde bronz madalya kazanırken, 50 m serbest S1-5 kategorisini 4. sırada tamamladı. Aynı yılın Aralık ayında, Meksiko'da düzenlenen Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası'nda dört farklı kategoride yarıştı. Boyacı; 50 m sırtüstü S5 kategorisini 4., 50 m kelebek S5 kategorisini 6., 50 m serbest S5 ile 200 m serbest S1-5 kategorilerini ise 7. sırada tamamladı.

Beytullah Eroğlu (23 Eylül 1995 Kahramanmaraş), Türk paralimpik yüzücü.

İstanbul Büyükşehir Belediyespor sporcusu Eroğlu, 2015 yılında Bedensel Engelliler Yüzme Şampiyonası’nda 40.27’lik derecesiyle 50 metre sırt üstünde Dünya 3.'sü, 50 metre kelebekte ise 30.00'lık derecesiyle Dünya 4.'sü olmuştur.İstanbul Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu öğrencisi Beytullah Eroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü sporcusudur. Güreşçi Şeref Eroğlu'nun yeğenidir. Doğuştan iki kolu olmayan ve kalça çıkığı nedeniyle bir ayağı diğerinden 12 santim kısa olan Beytullah Eroğlu, yüzme sporuna 2001 yılında başladı, 2004 yılında profesyonel oldu. 2005 yılında, henüz 10 yaşında olmasına rağmen Türkiye şampiyonu oldu. 2006'da Güney Afrika’da dünya 11’incisi oldu. 2007 senesinde Trabzon'da yapılan I. Karadeniz Oyunları'nda simitsiz yüzdüğü ilk yarışmaydı. İlk uluslararası deneyimi 2008'de iki gümüş madalya ile döndüğü Slovakya'daki Engelliler Yüzme Yarışmasıydı. 2010 yılında Almanya'da Dünya Şampiyonası elemelerinde beş stilde yarışıp hepsinde dünya şampiyonasına katılma hakkını elde eden sporcu, 50 metre kelebek ve 50 metre sırtüstünde gümüş madalya aldı; gençler sıralamasında üçüncü oldu. Aynı yıl Hollanda'da yapılan Dünya Şampiyonası'nda kelebek ve sırtüstü yüzdü, her ikisinde de dünya altıncısı oldu. 2011 yılında Berlin'de yapılan Avrupa Şampiyonası'nda 50 metre kelebekte altın madalya; 200 metre karışıkta ise gümüş madalya kazandı. 2012 Londra Paralimpik Olmipiyatlarında kurbağa, kelebek, sırtüstü ve 200metre karışıkta yarıştı ve paralimpik 7.si oldu. 2013 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyespor'a transfer oldu. 2013 yılında yapılan Montreal dünya şampiyonasında iki dünya 4.sü bir dünya 6.sı oldu.

09 Ekim 2019 Çarşamba